Blindtarmsinflammation

Om du har symptom på blindtarmsinflammation så måste du söka vård omedelbart. Detta kan nämligen vara ett livshotande tillstånd.


Symtom på blindtarmsinflammation:

  • Smärta i magens nedre högra del
  • Smärta runt naveln
  • När gör mer ont om du rör sig, hostar eller nyser
  • Illamående och tappad aptit
  • Låg feber efter något dygn

Orsak – därför drabbas du

Varför blindtarmen ibland kan bli inflammerad och börja göra ont vet man inte säkert. Men man tror att det kan handla om att något täpper till i blindtarmsbihangets mynning. Detta leder till att trycket ökar på bihanget, det lilla fingret, och att det då lättare kan bli virus- och bakterieinfektioner.

Antingen beror det tilltäppta på en svårsmält matbit som är alldeles för hård, avföring som inte kommit ut som den ska, sammanväxning, polyp eller ficka.

Anledningen till att det fortfarande är svårt att fastställa orsaken till att blindtarmens bihang blir inflammerad beror på att kirurgen i allra flesta fall inte hittar något som täppt till mynningen.

Vanligare hos unga och män

Att få blindtarmsinflammation är mer vanligt hos män än hos kvinnor. Det är också vanligare att man drabbas som ung, sjukdomen är vanligast mellan 7-30 år. Sju procent av Sveriges befolkning drabbas någon gång i livet.

Viktigt att söka vård vid misstanke

Blindtarmsinflammation

Det är viktigt att du får en blindtarmsoperation så fort som möjligt vid en blindtarmsinflammation.

Det är viktigt att du vid minsta misstanke om en blindtarmsinflammation söker vård.

Varför det är så viktigt att bli behandlad beror på att en obehandlad inflammation i blindtarmen kan göra att blindtarmen brister. Infektionen kan då sprida sig i buken.

Skulle detta hända är tillståndet helt plötsligt mycket allvarligt och kan i vissa fall vara livshotande. På mindre barn brister blindtarmen lättare än hos vuxna, där det kan ta upp till tre dagar innan den brister.

TEST – är det blindtarmsinflammation?

Ett klassiskt sätt att kunna avgöra om det är blindtarmen som spökar eller inte är att trycka bestämt på motsatt sida om blindtarmen, alltså till vänster nedanför naveln och sedan släppa trycket snabbt.

Gör det då ont på höger sida där blindtarmen sitter och inte på vänster är det troligen en blindtarmsinflammation som du råkat ut för. Sök då vård och/eller ring sjukvårdsupplysningen.